Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Τηγανίτες από φαγόπυρο και βρώμη

Κάθε Σάββατο ξυπνώ νωρίς για να κάνω τηγανίτες από φαγόπυρο με σιρόπι σφενδάμου (πολύ Καναδέζικο).

Τηγανίτες από φαγόπυρο και βρώμη

(περίπου 16 κρέπες)

1 ½ κούπα νιφάδες βρώμης

¾ φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 φλιτζ. αλεύρι φαγόπυρο

1 ¼ κ.σ μπέικινγκ πάουντερ

1/8 κ.γ αλάτι

3 αυγά (ελευθέρας βοσκής είναι καλύτερα)

2 1/2 φλιτζ. νερό καρύδας

2 κ.γ ηλιέλαιο

1 κ.γ βανίλια σκόνη

1 ½ κ.σ μέλι

1. Μουσκεύετε την βρώμη στο νερό καρύδας κατά την διάρκεια της νύχτας.

2. Αναμειγνύετε τα αυγά, το λάδι, το μέλι και την βανίλια στο μπλέντερ ή με ένα χειροκίνητο αναδευτήρα.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύετε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ, και το αλάτι.

4. Προσθέστε το μείγμα βρώμης / νερό καρύδας και το μείγμα αυγών στο μίγμα με το αλεύρι.

5. Ανακατεύετε όλα μαζί (για μια πιο ομαλή ζύμη τα αναμειγνύω όλα μαζί με έναν αναδευτήρα)

Το μαγείρεμα της τηγανίτας είναι μια δεξιότητα που έμαθα μεγαλώνοντας στον Καναδά, όπου έχουν μεγάλη παράδοση σ΄αυτό το πρωινό. Το κόλπο είναι να θερμαίνετε καλά το τηγάνι και στη συνέχεια να διατηρείτε τη θερμότητα σε μέση θερμοκρασία ώστε να μη ψηθεί ούτε πολύ αργά ούτε πολύ γρήγορα J

1. Αλείφετε το τηγάνι με λάδι και το θερμαίνετε, έτσι ώστε εάν στάξετε μια σταγόνα νερό σε αυτό, θα ‘τσιτσιρίσει’ αμέσως. Στη συνέχεια ρυθμίζετε μία μεσαία θερμοκρασία και ξεκινάτε το μαγείρεμα αμέσως. (Η πρώτη παρτίδα συνήθως δεν είναι τόσο καλή, όσο οι υπόλοιπες, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν δε δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα)

2. Ρίξτε με το κουτάλι το ¼ φλιτζ. του μίγματος στο τηγάνι που είναι για κάθε τηγανίτα στο τηγάνι. Τα περισσότερα τηγάνια μπορούν να κάνουν 2-3 τηγανίτες ταυτόχρονα, αν τις τοποθετήσετε σωστά.

3. Αφήνετε τις τηγανίτες να ψηθούν καλά από τη μία πλευρά, πριν επιχειρήσετε να τις γυρίσετε. Θα πρέπει να δείτε φυσαλίδες στην επιφάνεια που σπάνε και η άκρη της τηγανίτας δεν πρέπει να είναι υδαρής την ώρα που είναι την γυρίσετε.

4. Η δεύτερη πλευρά μαγειρεύεται πολύ γρηγορότερα, έτσι όταν και οι δύο πλευρές έχουν ένα χρυσό, καφέ χρώμα… είστε έτοιμοι για το σιρόπι σφενδάμου! (ή μέλι ή μαρμελάδα ή βούτυρο από αμύγδαλο ή απολαύστε τις απλές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου