Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ / Σάλτσες για “βούτηγμα”

Τα παιδιά λατρεύουν τις κοτομπουκιές επειδή είναι διασκεδαστικό φαγητό και εύκολο στο φάγωμα. Οι μαμάδες το λατρεύουν επειδή είναι ένα εύκολο φαγητό που αρέσει στα παιδιά. Αλλά… έχετε ποτέ δει πώς γίνονται; Ο Jamie Oliver το παρουσιάζει στην εκπομπή του Food RevolutionYUCK! Εδώ είναι μια συνταγή που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και να νιώθετε ήσυχοι για το τι τρώνε τα παιδιά σας. Ένα παιδί θα μπορούσε να δοκιμάσει αυτό το φαγητό από ηλικίας δώδεκα μηνών περίπου. Αναπτύξτε τη γεύση του παιδιού σας με ορισμένες νόστιμες σάλτσες, στα πλαίσια σπιτικής κατασκευής, χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών και πολύ λιγότερη ζάχαρη.

ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ

(Από το Tosca Reno’s Clean Eating for Families & Kids)

3 κομμάτια στήθος κοτόπουλου κομμένα σε λωρίδες ή μπουκίτσες

Επικάλυψη:

¼ φλιτζ. πίτουρο βρώμης

¼ φλιτζ. φύτρο σίτου

1 κ.σ λιναρόσπορο

¼ φλιτζ. τριμμένα αμύγδαλα

½ κ.γλ. θαλασσινό αλάτι

½ κ.γλ. πιπέρι

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο με μισό φλιτζάνι νερό

Προετοιμασία:

1. προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Προετοιμάζετε το ταψί αλείφοντας λίγο λάδι ή με αντικολλητικό χαρτί.

2. κόβετε το στήθος κοτόπουλο σε λωρίδες ή μπουκιές και το αφήνετε στην άκρη

3. ανακατεύετε τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

4. βουτάτε πρώτα τα κομμάτια κοτόπουλου στο μίγμα του αυγoύ με το νερό και μετά τα τοποθετείτε στο μίγμα με τα στεγνά υλικά. Καλύπτετε καλά γύρω-γύρω τα κομματάκια και τα τοποθετείτε στο χαρτί ψησίματος/λαδόκολλα.

5. τα ψήνετε στο φούρνο περίπου για 10 λεπτά (θέλετε να ροδίσουν αλλά όχι να στεγνώσουν)


Σάλτσες για “βούτηγμα”: απλά αναμίξτε και είναι έτοιμες να τις απολαύσετε.

Μέλι-μουστάρδα:

2 κ.σ dijon μουστάρδα

1 κ.σ μέλι

Μαγιονέζα κάρυ:

2 κ.σ μαγιονέζα

μια “δόση” κάρυ, (1/2 κ.γλ. κάρυ)

Σπιτική κέτσαπ: (πολύ λιγότερη ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά)

Περίπου 350 γρ πολτός ντομάτας

¼ φλιτζ. νερό

2 κ.σ μαύρη ζάχαρη

¼ κ.σ κύμινο

¼ κ.γλ. σκόνη μουστάρδα

¼ κ.γλ. κανέλλα

1/8 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο

2 κ.σ μηλόξυδο

1 σχόλιο: