Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
The ULTIMATE school snack!
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ - ΣΤΑΔΙΟ 1
6-8 μηνών ( ελάχιστη χορήγηση μητρικού ή ξένου γάλακτος 5 με 6 γεύματα/ ημερησίως)
Δεν γίνεται να πατήσουμε ξαφνικά ένα κουμπί στους 6 μήνες και να αλλάξουν οι διατροφικές ανάγκες του μωρού. Αυτό που συμβαίνει τότε όμως, είναι ότι το μωρό θα δείξει ενδιαφέρον για την διαδικασία του φαγητού. Αυτό το στάδιο είναι η εισαγωγή στην διερεύνηση μια νέας δεξιότητας. Οι μητέρες μπορεί να ενισχύσουν στο μωρό τους την ευχαρίστησή του να τρώει και να διερευνά διαφορετικά τρόφιμα χωρίς την αίσθηση ότι πρέπει να φάει, ξαφνικά, στερεές τροφές. Ορισμένα μωρά δεν θα δείξουν ενδιαφέρον ή όρεξη για τις στερεές τροφές μέχρι και κοντά στο τέλος αυτού του σταδίου. Αυτά τα μωρά συχνά υποφέρουν από αλλεργίες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, η μητέρα θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει φαγητά και να ενθαρρύνεται ότι δεν κάνει κάτι λάθος.
1. Να κάνουμε γνωστά τα σκεύη και την «τελετουργία» του φαγητού (καρέκλα, πετσέτα/σαλιάρα, κούπες, τραπέζι, κουτάλι).
2. Να δείξουμε την διαφορετική εμπειρία της γεύσης με το να χρησιμοποιούν (τα μωρά) την γλώσσα, τα μάγουλα, τα ούλα για να ανακατεύουν το φαγητό στο στόμα και να καταπίνουν (διαφορετικά από όταν το χρησιμοποιούν για να πιουν από το μπιμπερό ή το στήθος).
3. Να συστήσουμε το κοινωνικό στοιχείο του να τρώμε μαζί, ειδικά σαν οικογένεια. Το καλύτερο στοιχείο που έχουμε να μεταδώσουμε για το φαγητό είναι η παρατήρηση των μελών μιας οικογένειας να εξασκούν τον υγιεινό τρόπο διατροφής (κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι, μασάνε καλά, τρώνε αργά, και απολαμβάνουν το υγιεινό φαγητό).
4. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες μαθαίνονται με το να παρατηρεί το μωρό τη μητέρα την ώρα που τρώει.
5. Οι τροφές προσφέρονται μετά το γεύμα με γάλα (θηλασμός) που θα είναι τουλάχιστον 5 φορές, (ενδέχεται ακόμα και τώρα να είναι αρκετές φορές μέρα και νύχτα ανάλογα με την ζήτηση) και ΟΧΙ πριν ή αντί του γεύματος με γάλα.
6. Εισάγουμε το νερό σε μία κούπα. Αν και δεν υπάρχει ανάγκη για το νερό σε αυτό το στάδιο, είναι καλή ιδέα. Όταν τα τρόφιμα αποκτήσουν κάποια υφή και πάχος στο επόμενο στάδιο το νερό θα αρχίσει να είναι απαραίτητο για την πέψη, και είναι ευκολότερο αν είναι ήδη μέρος της όλης διαδικασίας. (Δεν χρειάζεται να δίνουμε χυμό ή γάλα ή χαμομήλι)
7. Να αποφύγουμε οτιδήποτε δίνει άγχος ή πίεση για φαγητό, σεβόμενοι τα σημάδια που δίνει το μωρό για αποδοχή ή απόρριψη. Η πίεση στο μωρό για να φάει, ειδικά αφαιρώντας γεύματα με γάλα οδηγεί αργότερα σε διάφορα διατροφικά προβλήματα.
8. Κάποιες μητέρες έχουν την εντύπωση ότι τα βρέφη που θηλάζουν δεν χρειάζονται στερεές τροφές ακόμη. Είναι εξίσου σημαντικό να συστήσουμε στο μωρό διάφορες τροφές καθώς και να σεβαστούμε το γεγονός ότι κάποιες θα τις αποδεχτεί και κάποιες θα τις απορρίψει.
9. Ξεκινήστε να δίνετε δύο φορές τη μέρα διαφορετικές τροφές πολυυδαρούς σύστασης (αναμειγμένες με κρύο νερό, μητρικό γάλα, η ξένο γάλα) και φτάστε το στις 3 φορές την ημέρα.
Lauri-Ann Robertson, BSc, IBCLC, CHHC
Family Wellness Athens (www.familywellness.gr)
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - H ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
by Lauri-Ann Robertson, BSc, IBCLC, CHHC
2. Οι αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την έναρξη των στερεών τροφών δημιουργεί ένα αγχωτικό περιβάλλον για τη μητέρα και το μωρό και μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα διατροφής. Είναι προτιμότερο αυτή η διαδικασία να φαίνεται ως μια βραδεία απολαυστική μετάβαση σε ένα νέο στάδιο της ανάπτυξης. Τα βρέφη αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, και για αυτό το λόγο αφιερώνεται ένα εύρος ηλικίας για κάθε στάδιο.
3. Η συνταγογράφηση συγκεκριμένων ποσοτήτων τροφής που απαιτείται να καταναλώσει το μωρό σε κάθε στάδιο, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη όσον αφορά τον σεβασμό στην ατομική ανάπτυξη και τον ξεχωριστό μεταβολισμό του μωρού.
4. Η μετάβαση από τις πρώτες γεύσεις μέχρι την διατροφή στο οικογενειακό τραπέζι μπορεί να είναι διηρημένη σε τρία βασικά ηλικιακά στάδια: 6-8 μήνες, 8-10 μήνες και 10-12 μήνες.
5. Υπάρχει πολύ λιγότερη ανησυχία σχετικά με αλλεργίες και προβλήματα εκ του πεπτικού όταν ξεκινούν οι στερεές τροφές στους 6 μήνες και όχι νωρίτερα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές αφενός για τις πρώτες τροφές και αφετέρου για τις τροφές εργοστασίου όπως κρέμες και βρεφικά τρόφιμα (τα οποία συνήθως περιέχουν γάλα σε σκόνη και ζάχαρη). Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που απαιτούν προσοχή και αναφέρονται στο τέλος αυτού του κειμένου.
6. Ένα ευρύ φάσμα τροφών, από την διατροφή της μητέρας, μπορεί να ενεργοποιηθεί και στο μωρό, συμπεριλαμβανομένων των ημερήσιων πηγών πρωτεΐνης (μοσχαρίσιο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασόλια, ψυχανθή). Μερικές εξαιρέσεις μπορεί να απαιτούν περισσότερη προσοχή.
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
Σπιτικό γάλα από αμύγδαλα
περίπου 3 φλιτζάνια
Τα σπιτικά μη ζωικά ροφήματα είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση αντί των ζωικών γαλακτοκομικών, και είναι πιο νόστιμα, υγιεινά, και φθηνότερα από αυτά που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα υγιεινών τροφών. Το γάλα αμυγδάλου το χρησιμοποιώ στο πρωινό μου smoothie, αλλά είναι επίσης νόστιμο στον καφέ, στα δημητριακά, ή απλά σκέτο. Μπορείτε να το αναμείξετε με ωμή σκόνη κακάο ή σε φρούτα και να κάνετε παγωτό. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους (μουσκεμένα για 2-3 ώρες) ή σπόρους hemp αντί για αμύγδαλα.
**(είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε)**
1 φλιτζ. ωμά αμύγδαλα, μουσκεμένα όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 ώρες
4 φλιτζ. φιλτραρισμένο νερό
5 φρέσκοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι (ή ¼ ποτήρι άγαβη σιρόπι ή μέλι)
Mία δόση θαλασσινό αλάτι
1 καρπό βανίλιας
- Στραγγίστε τα μουσκεμένα αμύγδαλα.
- Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπάτε για αρκετά λεπτά.
- Ρίχνετε το μείγμα σε ένα ειδικό υφασμάτινο στραγγιστήρι ή λεπτό σουρωτήρι και στραγγίξτε το γάλα.
- Κρυώστε το στο ψυγείο και σερβίρετε (αυτό θα διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 3 ημέρες).
Για σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου: προσθέστε 2 κ.σ ωμό κακάο
* το μείγμα αμυγδάλου που απομένει στο στραγγιστήρι είναι μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών. Το αναμειγνύω με φρούτα και το αποξηραίνω στην ειδική συσκευή (αποξηραντής) μέχρι που γίνεται τραγανιστό ή το προσθέτω στο smoothie ή στη σαλάτα για κάποιες επιπλέον φυτικές ίνες.
*το ειδικό υφασμάτινο στραγγιστήρι μπορεί να βρεθεί στο www.biosophy.gr
Homemade Almond Milk
(approximately 3 cups)
(It is much easier than you may think!)
4 c filtered water
5 medjol dates, pitted (or ¼ c agave syrup or honey)
Dash of sea salt
1 vanilla pod
- Add all of the ingredients to a powerful blender and blend for several minutes.
- Pour the mix into a sieve or a nut milk bag, and squeeze out the milk.
- Chill and serve (This will keep in the fridge for about 3 days).
*The almond pulp that is left in the bag is a great source of fiber. I mix it with fruit and dehydrate it into crackers, or add it to my smoothie or salads for some extra fiber.
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας
κάνει 16 μπισκότα
Κάνω σούπερ μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, αλλά τώρα που η οικογένειά μου τρώει περισσότερο τροφές βασισμένες σε συνταγές χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά, αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Όχι μόνο είναι πιο υγιεινή η σύσταση των μπισκότων, αλλά είναι πιθανόν η ευκολότερη συνταγή μπισκότων που έχω κάνει ποτέ. Τα παιδιά μου την προτιμούν σε σχέση με την παραδοσιακή συνταγή.
¾ φλιτζ. ζάχαρη Rapidura
1 μεγάλο αυγό
½ κ.γ σόδα μαγειρέματος
¼ κ.γ θαλασσινό αλάτι
- 100 γρ κομμένη μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
- Αναμειγνύετε καλά όλα τα συστατικά.
- Ανακατεύετε τα κομματάκια σοκολάτας
- Μετατρέψτε τα σε μικρές μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και τοποθετείστε τα σε ένα σκεύος με χαρτί ψησίματος.
- Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά
- Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο αφήστε τα για 5 λεπτά πριν τα βγάλετε να κρυώσουν.
Almond Butter - Chocolate chip cookies
(makes 16 cookies)
I make super chocolate chip cookies, but now that my family is eating more gluten and dairy free recipes, I decided to try something new. Not only is this version of cookies healthier, it is probably the easiest cookie recipe that I have ever made and my kids prefer them to the traditional recipe.
1c almond butter (stirred)
¾ c Rapidura sugar
1 large egg
½ tsp baking soda
¼ tsp sea salt
100g chopped dark chocolate (70% cacao)
- Mix all of the ingredients well.
- Stir in chocolate pieces.
- Drop in walnut sized balls on a pan lined with parchment paper.
- Bake at 180 C for approximately 12 minutes.
- Remove from the oven, let stand 5 minutes before removing them to a rack to cool.