Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Raw and Vegan Brownies with Icing!


My son Stefan asked for ‘healthy’ brownies. … so I went looking and found this fabulous (in taste and in ease) recipe with no sugar (but dates and honey), no milk, no eggs and no flour.  It is also RAW and needs no cooking, AND it passed my husband’s taste test and he is not a raw vegan J  It works with or without the icing, but if this is a treat for your kids and they are not already overdoing it on junk food or if it is a healthier dessert for your guests – splurge and add the icing.   This recipe contains honey and chocolate and is NOT suitable for a baby under 12 months old.  The important difference between these brownies and traditional brownies is the dense nutrients and the lack of useless calories and fat.  Every ingredient has nutritional value! We can truly shift our families diet by focusing on quality and not quantity.  These brownies don’t leave you feeling hungry, slugglish and miserable an hour later… they are energizers and filling.

Chocolate Brownies: (Raw and Vegan)
(from The Rawtarian

1c walnuts or pecans
1c fresh dates without pits
5 TBSP cacao or cocoa powder
4 TBSP coconut flakes
¼ tsp salt

Blend the walnuts to a fine grind in a food processor.
Add the rest of the ingredients and process further.
Press into the pan and spread with icing.
Allow them to set for one hour in the fridge before cutting into squares.

               -------------------------------------------------

Chocolate Date icing:

1 c fresh dates without pits
2 TBSP coconut oil
¼ c honey
¼ c cacao
UP TO ¾ c water

Blend everything except the water in the food processor or a high speed blender.
Add the water slowly until it is the right consistency to spread (I finished mine off with a hand held blender to make it very smooth),  become creamy and delicious.
Spread on your brownies… or use as a dip for fresh cut fruit!!


Ωμά Brownies Σοκολάτας και Γλάσο σοκολατένιο


Ο γιός μου Στέφανος ζήτησε να κάνω «υγιεινά» brownies. … έτσι λοιπόν έψαξα και βρήκα αυτή την καταπληκτική (σε γεύση και σε ευκολία ) συνταγή χωρίς ζάχαρη (αλλά με χουρμάδες και μέλι), χωρίς γάλα και αυγά και χωρίς αλεύρι. Είναι  επίσης ΩΜΑ και δεν χρειάζονται ψήσιμο, ΚΑΙ πέρασαν από την αυστηρή δοκιμασία  γεύσης του συζύγου μου που είναι κάθε άλλο παρά vegan J.   Μπορεί να γίνουν με ή χωρίς γλάσο, αλλά εάν αυτό αποτελεί λιχουδιά για τα παιδιά σας και δεν το παρακάνουν τρώγοντας ανθυγιεινά (junk food) ή εάν τελικά είναι το μοναδικό πιο υγιεινό επιδόρπιο για τους καλεσμένους σας - τότε απλώστε, στρώστε το  και προσθέστε το γλάσο. Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει μέλι και σοκολάτα και ΔΕΝ είναι κατάλληλη για μωρά κάτω από 12 μηνών. Η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των brownies και των συνηθισμένων που όλοι γνωρίζουν είναι τα πολλά θρεπτικά συστατικά και η έλλειψη άχρηστων θερμίδων και λίπους. Κάθε συστατικό έχει θρεπτική αξία! Μπορούμε πράγματι να μεταμορφώσουμε την διατροφή της οικογένειά μας εστιάζοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.  Αυτά τα brownies δεν σου αφήνουν το αίσθημα της πείνας, βάρους και μιζέριας μια ώρα αργότερα… αντίθετα, σου δίνουν ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.


 Brownies Σοκολάτας: (Ωμά και Vegan)

Adapted from the Rawtarian
 

1 κούπα καρύδια
1 κούπα φρέσκοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
5 κουτάλια σούπας κακάο 
4 κουτάλια σούπας τριμμένη καρύδα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι

Τρίψτε τα καρύδια ώστε να είναι λεπτοτριμμένα στο ειδικό κοπτήριο τροφών (food processor).
Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και συνεχίστε  την διαδικασία.
Στρώστε τα σε ένα τετράγωνο ταψάκι και απλώστε το γλάσο.
Αφήστε τα να ηρεμήσουν για 1 ώρα στο ψυγείο πριν τα κόψετε σε τετράγωνα κομματάκια.

               -------------------------------------------------

Γλάσο σοκολατένιο με χουρμάδες:

1 κούπα φρέσκοι χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
2  κουτάλια σούπας λάδι καρύδας
¼ κούπας μέλι
¼ κούπας κακάο
ΜΕΧΡΙ  ¾ κούπας νερό

Ανακατέψτε τα όλα, πλην του νερού, στο κοπτήριο τροφών ή σε ένα πολυλειτουργικό blender με υψηλή ταχύτητα.
Προσθέτετε αργά το νερό μέχρι το μίγμα αποκτήσει εκείνη την σύσταση για να μπορεί να αλειφθεί να γίνει κρεμώδες και νόστιμο (για να γίνει ακόμη περισσότερο βελούδινο, χρησιμοποιώ το blender χειρός). 

Αλείψτε το πάνω στα brownies… ή απλώς χρησιμοποιήστε το για βουτήξετε μέσα φρεσκοκομμένα φρούτα!!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Antidote to the Crisis



As a specialist working with parents of babies and young children, I can’t help but notice the amount of stress which is created by the idea that parenting could / should be more convenient.  This idea is sold by suggesting that it is somehow better for the baby. 

The main goal of parenting is to nurture our children into good people - caring, productive, honorable, connected people.   The question is: Have we unknowingly shifted the focus to producing an egocentric, independent, stressed out, disconnected society? Something is not working… If you don’t believe me, just look around you.  There is a social epidemic with many symptoms including a health crisis, an environmental crisis and a financial crisis (that we are all too familiar with in Greece).  Probably now is our opportunity to re-evaluate our goals and values as parents and re-connect with what is really important to us.  

One important component is what we now call nutrition.  Food was once something uncomplicated and pleasurable.  It was grown or  produced from nature and provided a family with energy and a source of life.  Food was celebrated, respected and enjoyed.  Food (real home cooked food) was the center for gathering a family together and feeling connected.  This feeling of connection brought with it a base of safety and nobody thought about calories or vitamin content.  So what happened??  Science and industry have 'raped' food and renamed it nutriton.  We are more concerned with isolated vitamins and calories than true nourishment. The disconnect between food and nutrition has now pervaded a whole generation (or two) and begins right from the beginning of life.  Why should something as fundamentally important as feeding a baby, a child and a family be convenient?

Parents and society are increasingly becoming more concerned with parenting being convenient, especially concerning our food choices.  New parents are often unaware of how influential their own nutrtion and lifestyle choices are on their children.  What we do and our priorities as parents have a more profound affect on our children's future nutrition and lifestyle choices than any other influence.  This effect is especially strong in the first years of life from breastfeeding through the first navigation of whole, real food and eating.  It is never too late to make positive changes in your family’s nutrition and lifestyle, but the earlier you begin the stronger the base will be.  Remember that it is not about calories and isolated vitamins, but a connection between your family and the abundance of energy available from nature.  Choose whole foods that are grown and produced locally.  Avoid processed foods with added chemicals and compounds (not only preservatives).  Sit together as a family with gratitude for the nourishment that you receive.

The goal is to make small movements in the direction that you want to go.  Take time to reflect on how you eat, where you eat and what you eat.  Make a plan to change one thing.   An example could be to sit down once a day and eat with no other distractions (no book, no computer, no driving, no telephone) and if you can, avoid eating alone. 

Our children and grandchildren do not need to inherit our troubles.  On the contrary, we can use our awareness as an opportunity to make small changes, beginning with the basics of nourishment, with our goal being a better future for our children.  A future rooted in gratitude, connection and compassion

Family Wellness Athens will be offering a seminar beginning in February 2012 addressing small changes to improve your family's nutriton.  For more information contact us at: lauriann@familywellness.gr 



Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Lentil Vegetable Soup


I was making this soup for my family and I knew that I had to share it with you.  It is my favorite lentil soup. It involves a lot of chopping but makes a lot of soup.  I freeze the leftovers for quick and easy lunch solution.  It is more vegetable than lentil and can be given to your children from 8 months old.  Cut up the vegetables into pieces smaller than a pea and it is a great food for 10 month olds to practice self-feeding. 

Lentil vegetable soup
(Adapted from the Barefoot Contessa Cookbook)

500g lentils
3 large onions, chopped
2 leeks, chopped
3 cloves garlic, minced
¼ c olive oil
1-2 tsp salt
½ tsp ground black pepper
1TBSP fresh thyme, minced (or 1 tsp dried)
1 tsp cumin
3 c diced celery
3 c diced carrots
2 lt chicken or vegetable stock (MSG free)
¼ c tomato paste
2 TBSP red wine vinegar

1.     boil lentils for 15 minutes, drain off water
2.     In a large soup pot saute onion, leeks and garlic with olive oil, salt, pepper, thyme and cumin on medium heat for about 20 minutes (until tender)
3.     Add celery and carrots and saute 10 minutes more
4.     Add stock, tomato paste and lentils. 
5.     Bring to a boil
6.     Reduce heat and simmer, uncovered for 1 hour
7.     Adjust the seasoning and add the vinegar.
8.     Serve with a drizzle of olive oil.



Σούπα λαχανικών με φακές


Έφτιαχνα αυτή την σούπα για την οικογένεια μου και ήξερα ότι έπρεπε να  μοιραστώ αυτή τη συνταγή μαζί σας. Είναι η αγαπημένη μου σούπα από φακές. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να ψιλοκόψετε τα υλικά αλλά τελικά γίνεται μεγάλη ποσότητα σούπας. Διατηρώ την υπόλοιπη που θα μείνει για μια γρήγορη και εύκολη λύση μεσημεριανού. Έχει πιο πολλά λαχανικά παρά φακές και μπορεί να δοθεί σε παιδιά από 8 μηνών και πάνω. Κόψτε τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια, μικρότερα από ένα αρακά και έτσι είναι πολύ καλός τρόπος για  μωρά από  10 μηνών, να εξασκηθούν στο να τρώνε μόνα τους.

Σούπα λαχανικών με φακές
(προσαρμοσμένη από το Barefoot Contessa Cookbook)

500γρ φακές
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ αλάτι
½ κ.γ τριμμένο μαύρο πιπέρι            
1κ.σ φρέσκο θυμάρι πολτοποιημένο (ή 1 κ.γ αποξηραμένο)               
1 κ.γ κύμινο
3 φλιτζ. σέλινο τεμαχισμένο        
3 φλιτζ. καρότο τεμαχισμένο
2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (χωρίς γλουταμινικό μονονάτριο - MSG)
¼ φλιτζ. πολτός ντομάτας
2 κ.σ ξύδι

1.     βράζετε τις φακές για 15 λεπτά και πετάτε το νερό
2.     σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι,  το κύμινο σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν).
3.     προσθέστε το σέλινο και τα καρότα και σοτάρετε για 10 λεπτά ακόμα
4.     προσθέστε το ζωμό λαχανικών την ντομάτα και τις φακές
5.     αφήστε το να πάρει μια βράση
6.     χαμηλώστε την φωτιά αφήστε το να  σιγοβράζει για μια ώρα χωρίς καπάκι
7.     προσθέστε το ξύδι.
8.     σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο.



Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αντίδοτο στην κρίση.


 Λόγω εξειδίκευσης, συχνά συνεργάζομαι με γονείς νεογέννητων και μικρών παιδιών. Είναι αδύνατον να μη παρατηρήσω το μεγάλο άγχος που δημιουργείται από την πεποίθηση ότι το να είναι κάποιος γονέας θα πρέπει να είναι ή θα μπορούσε να είναι μια μάλλον άκοπη, και «βολική» υπόθεση. Αυτή η ιδέα μάλιστα έχει «πλασαριστεί» ούτε λίγο ούτε πολύ σαν κάτι που ωφελεί περισσότερο το ίδιο το παιδί!

 Όμως, η ουσία της γονεϊκής φροντίδας είναι να αναθρέψουμε με τέτοιο τρόπο τα παιδιά μας ώστε να γίνουν καλοί και παραγωγικοί άνθρωποι, που νοιάζονται και που αναπτύσσουν δεσμούς εντιμότητας. Το ερώτημα είναι μήπως ασυνείδητα  έχουμε διαφοροποιήσει την ουσία προς την δημιουργία  μιας εγωκεντρικής, ανεξάρτητης, «αγχωμένης», αποδιοργανωμένης κοινωνίας; Κάτι σίγουρα δεν πάει καλά… Εάν δεν πιστεύετε εμένα, τότε ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Υπάρχει μια κοινωνική κρίση με πολλά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στο περιβάλλον, στην υγεία και στην οικονομία (αυτή την νοιώθουμε πολύ έντονα εδώ στην Ελλάδα…).   Πιθανόν τώρα είναι η ευκαιρία που έχουμε για να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις αξίες μας σαν γονείς και πλέον να επανασυνδεθούμε με ό,τι θεωρούμε  σημαντικό για μας. 

Μέρος του προβλήματος αλλά μεγάλης σημασίας είναι και αυτό που ονομάζουμε διατροφή.  Η τροφή κάποτε υπήρξε λιγότερο «περίπλοκη» και περισσότερο απολαυστική.   Προερχόταν από την φύση και ήταν πηγή ζωής για την οικογένεια, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια. Η κάθε είδους τροφή ήταν ένα δώρο, ήταν σεβαστή και απολαυστική.  Η τροφή (η πραγματική, αυτή που μαγειρευόταν στο σπίτι) ήταν το επίκεντρο της οικογενειακής συγκέντρωσης και του οικογενειακού δεσμού.  Αυτό το αίσθημα του δεσίματος στην οικογένεια ήταν η βάση για την ασφάλειά της και κανένας τότε δεν σκεφτόταν για τις θερμίδες ή για τις βιταμίνες που περιέχει μια τροφή.  Λοιπόν, τι συνέβη έκτοτε;  Η επιστήμη μαζί με την βιομηχανία «διέλυσε» το φαγητό και του ξαναέδωσε όνομα: το ονόμασε διατροφή. Ενδιαφερόμαστε πια περισσότερο για τις μεμονωμένες βιταμίνες και τις θερμίδες παρά για την πραγματική τροφή.  Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ φαγητού και διατροφής που αρχίζει από τα πρώτα βήματα της ζωής μας, επηρέασε μια ολόκληρη γενιά (ή και δύο…). Γιατί κάτι εξαιρετικά σημαντικό όπως το να τρέφεις ένα παιδί θα πρέπει να γίνεται απλά «βολικό» και  αυτοματοποιημένο; 

Σαν γονείς και σαν κοινωνικό σύνολο, οι επιλογές που υιοθετούμε στη ζωή μας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές, επηρεάζουν σημαντικά τις μετέπειτα επιλογές των παιδιών μας άσχετα από την γονεϊκή επιρροή.  Και αυτός ο επηρεασμός που οφείλεται στην απλή παρατήρηση μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά μας απ΄οτιδήποτε άλλο.  Είναι δε ευκολότερο να το διορθώσεις από την αρχή, τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής, από τότε δηλαδή που το παιδί θηλάζει και αρχίζει να εξερευνά τις τροφές και την διαδικασία του φαγητού. Και ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει κάποιος τις όποιες θετικές αλλαγές στις οικογενειακές συνήθειες στο φαγητό και στον τρόπο ζωής, αλλά βεβαίως όσο νωρίτερα αρχίσει τόσο οι βάσεις που θα τεθούν θα είναι ισχυρότερες.  Και θυμηθείτε, ότι δεν πρόκειται για θερμίδες και βιταμίνες, αλλά για τους δεσμούς μέσα στην οικογένεια και την σύνδεση με την φύση. Διαλέξτε πλήρεις τροφές της περιοχής σας. Αποφύγετε τυποποιημένες τροφές με μη αναγκαία χημικά πρόσθετα (όχι μόνο συντηρητικά ). Καθίστε όλοι μαζί και γευθείτε την εμπειρία της «θρέψης» του οργανισμού. 

Ο σκοπός είναι να κάνουμε μικρά βήματα προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε. Δώστε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε πως τρώτε, που τρώτε και τι τρώτε.  Σχεδιάστε να αλλάξετε ένα πράγμα κάθε φορά. Ένα παράδειγμα θα ήταν να καθίσετε μια φορά και να φάτε χωρίς συγχρόνως να κάνετε τίποτε άλλο (χωρίς διάβασμα, χωρίς υπολογιστές, χωρίς οδήγηση, χωρίς τηλέφωνα) και αν μπορείτε, αποφύγετε να φάτε μόνος-η σας.    

Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι ανάγκη να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας προκειμένου να το «διορθώσουν». Αντίθετα, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για μικρές αλλαγές, αρχίζοντας από τα βασικά με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Το μέλλον που θα έχει ευγνωμοσύνη, ισχυρούς δεσμούς και συμπόνοια.

Το Family Wellness Athens θα προσφέρει ένα σεμινάριο στην αρχή του Φεβρουαρίου 2012 με θέμα  "μικρές διαφοροποιήσεις για την βελτίωση της οικογενειακής διατροφής". Για  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο:    lauriann@familywellness.gr 

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Το ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ σνακ για το σχολείο


Υλικά

2   φλιτζ.     αλεύρι ντίγκελ
1   φλιτζ.     ηλιόσποροι 
¾ φλιτζ.     κολοκυθόσποροι
½ φλιτζ.     ψιλοκομμένη άγλυκη καρύδα 
¼ φλιτζ.     λιναρόσπορο
1/2   φλιτζ.     ακατέργαστη ζάχαρη 
1 κ.γ            κανέλα σκόνη 
2 ¼ κ.γ       θαλασσινό αλάτι
¾ φλιτζ.   κομματάκια μαύρης σοκολάτας (από 70% κακάο και άνω)
1 ¼ φλιτζ.   σταφίδες ή ξερά κράμπερις ή οποιοδήποτε άλλο ξερό φρούτο
¼ φλιτζ.      νερό 
¼ φλιτζ.      μελάσα 
¼ φλιτζ.      καρυδέλαιο 
½ φλιτζ.      ηλιέλαιο
1  φλιτζ.      γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης



Μέθοδος

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Στρώστε το ταψί με ένα χαρτί ψησίματος
  2. Σ ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε (με το χέρι) τα στεγνά υλικά, από την βρώμη μέχρι τις σταφίδες. Σ ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, αναμείξτε καλά τα υγρά υλικά, από το νερό μέχρι το γάλα αμυγδάλου. Προσθέστε τα υγρά υλικά  με τα στεγνά και αναμείξτε τα αργά σε χαμηλή ταχύτητα (ή με χειροκίνητο αναδευτήρα) μέχρι να γίνουν μείγμα. Μην τα αναμείξετε υπερβολικά.
  3. Κάντε κομμάτια μπισκότα τοποθετώντας το ζυμάρι στη σειρά στο ταψί, χρησιμοποιώντας για μεζούρα ¼ φλιτζ. *. Απαλά πιέστε τα κομματάκια πριν το ψήσιμο (για να γίνουν πλατιά) και ψήστε τα για 24 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μερίδες 24 μπισκότα.

         * (ή ένα κ.σ. αν τα θέλετε μικρότερα)